Telefon: +36-70/33-88-071 info@kutviztisztito.hu

Teljes sótalanítás – kevertágyas ioncserés berendezések

 sótalanításTöbb nagy iparágban nagy jelentőségű, hogy a felhasznált víz minél inkább ioncserélt és sótalanított legyen, a lehető legkisebb elektromos vezetési tulajdonsággal. Az ehhez szükséges víz előállításához részben kevertágyas, egyoszlopos ioncserélő berendezést alkalmaznak, amelyben a kétkomponensű kevert műgyanta töltet biztosítja a kationok és anionok minél nagyobb számban történő eltávolítását.

A kevertágyas ioncserés sótalanító berendezések fő alkotó eleme az ioncserélő műgyantatöltet, amely képes szinte az összes oldott anyagot eltávolítani a vízből. A kevertágyas ioncserélő gyantán a kezelendő vizet átfolyatva megkötnek a víz keménységét és sótartalmát okozó kationok és anionok.

A kétkomponensű ioncserés vízlágyítással a víz összes oldott anyag (TDS) tartalma 0 ppm-re csökken, vezetőképessége kevesebb lesz, mint 0,1 µS/cm, tehát gyakorlatilag teljes sótalanítás történik. A víz tisztasága 99.99%-os lesz. Az ioncsere folyamata addig áll fenn, míg a gyanta le nem merül. Ekkor az ioncserélő gyantatöltet elveszíti vízlágyító és sótalanító kapacitását és a gyanta felülete teljesen telített lesz a sókkal, ezért cserélni kell az egységet vagy a töltetet.

A töltet regenerálására hosszútávon is van lehetőség, így nem keletkezik veszélyes hulladék, aminek eltávolítása, kezelése plusz költséget jelent a berendezés üzembentartója számára. A teljes sótalanításnál nagyon fontos a kezelendő víz minősége, így a vízkezelő rendszer megtervezésénél vízvizsgálat szükséges kútvíz és hálózati víz esetén is.

A kevertágyas gyantás vízlágyító-sótalanító egység önmagában nem alkalmazható mikrobiológiailag szennyezett vízre vagy ismeretlen eredetű vizek tisztítására, ezért a teljes sótalanító rendszer az ioncserés vízkezelő készüléken kívül számos elemből áll, amelyek főként a kezelendő víz előkészítését végzik. Az előkezelő rendszer többnyire vegyszeradagolóból, aktívszenes szűrőből, vastalanítóból és mechanikus szűrőkből áll.

A sótalanító rendszerek gazdaságos üzemeltetése akkor valósítható meg, ha az előkezelő rendszer helyesen van megválasztva, és ha sótalanító megfelelően karban van tartva. Ha a kezelendő víz megfelelően elő van készítve, akkor a rendszer gazdaságosan üzemeltethető, továbbá a kívánt vízminőség előállítható.

Sótalanítás felhasználási terület:

• Autóipar     • Elektronikai ipar     • Élelmiszeripar     • Felületkezelő ipar     • Gyógyszeripar     • Gépipar     • Hő- és villamos erőművek     • Intézmények     • Italgyártás     • Kórházak és laboratóriumok     • Üveggyártás     • Vegyipar

 


SZOLGÁLTATÁSAINK

1. IONCSERÉLŐ TÖLTET CSERÉJE ÉS REGENERÁLÁSA

a. Alapszolgáltatás: Partnereink a lemerült töltetet, a könnyen megközelíthető budapesti telephelyünkre beszállítják, ahol a töltetet azonnal, helyben kicseréljük.

ALAPSZOLGÁLTATÁS
Regenerálandó mennyiség Ár / liter
< 10 liter / alkalom 390 Ft
10 - 30 liter / alkalom 370 Ft
30 - 100 liter / alkalom 320 Ft
100 < liter / alkalom megegyezés szerint

 

b. Komfortszolgáltatás: Partnereink telephelyén, szakembereink helyben végzik el a lemerült műgyantatöltet cseréjét, ez által biztosítva a berendezések folyamatos működését.

KOMFORTSZOLGÁLTATÁS
Regenerálandó mennyiség Ár / liter
< 10 liter / alkalom 690 Ft
10 - 30 liter / alkalom 650 Ft
30 - 100 liter / alkalom 560 Ft
100 < liter / alkalom megegyezés szerint

2. KOMBINÁLT KARBANTARTÁS

Igény szerint az ioncserélő gyanta regenerálásán túl, vállaljuk a már meglévő vízkezelő rendszerek karbantartását is.

3. ÉRTÉKESÍTÉS

a. új ioncserélő, teljes sótalanító vízkezelő rendszerek tervezése, kivitelezése és telepítése;

b. már meglévő vízkezelő rendszerek felülvizsgálata, bővítése.

 

 

Berendezés típusa Megnevezés Térfogat áram Két reg. közti telj. 20o dH/RO víz esetén Gyanta liter Csatlakozás mérete
EconomySoft 07-MB Kevertágyas teljes sótlanító 100 280 / 3500 liter 9 3/4"
EconomySoft 15-MB Kevertágyas teljes sótlanító 150 600 / 7500 liter 17 3/4"
EconomySoft 30-MB Kevertágyas teljes sótlanító 300 1200 / 15000 liter 30 3/4"
EconomySoft 60-MB Kevertágyas teljes sótlanító 500 2400 / 30000 liter 58 3/4"