Telefon: +36-70/33-88-071 info@kutviztisztito.hu

Vastalanítás és mangánmentesítés

vastalanítás mangánmentesítésHazánk kútvizének egyik legismertebb alkotóeleme a vas és a mangán, amely, ha nagyobb mennyiségben van jelen, komoly károkat okozhat. A ruhák mosás közben elszíneződnek, a csaptelepek és szaniterek pedig rozsdás barna színűvé válnak.

A vas- és mangánmentesítés első és legfontosabb lépése a kútvíz bevizsgálása. Fontos, hogy biológiai és kémiai vizsgálat is készüljön, továbbá ezen belül ne csak a vas és mangán mennyiségét mutassák ki, hanem egy teljes vízanalitikát kérjünk (arzén, vas, mangán, nitrit, nitrát, szulfát, klorid, KOI, ammónium, PH, összes keménység, vezetőképesség, nátrium, baktériumok).

A vas határértéke 0,2mg/liter, míg a mangáné 0,05mg/liter, tehát ha a vízvizsgálat során ennél magasabb értéket kapunk, a kútvíz tisztítása szükséges. A vas és mangán általában együtt jelentkezik, így eltávolításuk is rendszerint ugyanazzal a technológiával lehetséges. A technológia megválasztásánál figyelembe kell venni az óránkénti vízigényt, vas és mangán mennyiségét, valamint a víz kémiai oxigénigényét (vízvizsgálati jegyzőkönyvben KOI)is.

A vas- és mangánmentesítésnél számos technológia áll a rendelkezésre, amelyek mindig az adott kútvíz jellemzői, és annak felhasználási módja szerint kerül kiválasztásra.

A kútvíz vas- és mangánmentesítése során az egyik leginkább használatos vegyszeradagolással kiegészített zöldhomokos technológia. A vegyszer a legtöbb esetben klór, amely előkészíti a vizet a vastalanításra, valamint a klór elpusztítja a vízben lévő káros baktériumokat is. A vas- és mangánmentesítő rendszer összességében három fő egységből áll:

  • vegyszeradagoló, amely egy jeladós vízóra segítségével az elhasznált vízmennyiség függvényében adagolja a klórt
  • egy automata vas- és mangánmentesítő készülék zöldhomokkal, amely a vasat és a mangánt távolítja el
  • aktívszenes klórszűrő, amely a rendszer végén eltávolítja a klórt a vízből (ez nem minden esetben szükséges)

Ennek a kútvízkezelő rendszernek a méretezése a legbonyolultabb, hiszen itt kell a legtöbb paramétert figyelembe venni ahhoz, hogy egy jól működő, gazdaságosan fenntartható rendszer összeálljon. Az alábbi táblázatban néhány rendszer ára látható, a teljesség igénye nélkül.

Elhasznált vízmennyiség Vas és mangántartalom Helyigény Bruttó ár *Beszerelés költsége
1 m3/óra Fe<1mg/l;Mn<0,5mg/l 340*800*1600 mm 619 900 Ft 70 000 Ft
2 m3/hónap Fe<2mg/l;Mn<0,5mg/l 370*900*1890 mm 819 900 Ft 80 000 Ft

*A beszerelés költsége pontos megállapítása csak egy személyes helyszíni szemlével határozható meg. A feltüntetett árak csak tájékoztató jellegűek, azonban segítségükkel tervezhetőek a kivitelezés költségei. Az ár tartalmazza a munkadíjat és az anyagköltséget, nem tartalmazza a kiszállási díjat.

A fent bemutatott technológia természetesen nem minden esetben használható! Az adott problémára a legjobb vízkezelési eljárást, mindig személyre szabottan Önnek készítjük el, figyelembe véve az Ön kútvizének paramétereit!

A vastalanítás - és mangánmentesítő berendezés beszerelésének feltételei:

  • a rendszer csak száraz, fagymentes helyre telepíthető. Vízaknába csak akkor telepíthető, ha mérete és kialakítása megengedi (kb. 2,3 méter mély és 2m2 alapterületű)
  • olyan helyet kell találni, ahol a fővezetékre lehet csatlakozni, hogy az egész házban vas- és mangánmentes víz legyen
  • szennyvíz kiállás szükséges, mivel a berendezés öntisztítást végez így tisztításkor ezen keresztül távozik a felgyülemlett „szennyvíz"
  • elektromos kiállás szükséges (230V-os dugalj megfelelő)

A vastalanítás - és mangánmentesítő berendezés karbantartása:

A vastalanító - és mangánmentesítő berendezések minden típusa teljesen automata berendezés, működése nem igényel felügyeletet. A készülék használata során a következő költségek merülhetnek fel:

  • Klór utánpótlása, éves szinten kb. 10 000 forint (számos paramétertől függ)
  • az aktívszén töltet éves cseréje kb. bruttó 45 000 forint (amennyiben része a rendszernek)
  • rendszer éves karbantartási munkadíja kb 40 000 forint

Amennyiben szeretne az Ön kútvízének megfelelő vízkezelő megoldást választani, kérem kérje személyre szabott árajánlatunkat!

referenciákárajánlat kérés