Telefon: +36-70/33-88-071 info@kutviztisztito.hu

Nitrit-és nitrátmentesítés

Nitratmentesito vizlagyito 5in1A nitrit és nitrát jelenléte a hazai kútvizekben igen gyakori. A kútvízben lévő nitrit és nitrát okozta betegséget methemoglobinémiának, vagy más néven kékülésnek nevezik, amely leginkább a kisgyermekekre és a csecsemőkre veszélyes. Az emberi szervezetre főként a nitrit a veszélyes, de mivel nitrátból alakul ki, mindkét anyag eltávolítása indokolt. Jelenlétére nem lehet következtetni, csakis a kútvíz bevizsgálásakor tudják megállapítani, hogy van-e, és milyen mennyiségben. A magyar törvények alapján a nitrát megengedett legnagyobb értéke 50mg/liter, míg a nitrité 0,1mg/l.

Amennyiben a kútvizét a háztartásban is szeretné használni, első lépésként a kútvizét be kell vizsgáltatni egy akkreditált laboratóriumban. Fontos, hogy biológia és kémiai vizsgálat is készüljön, továbbá ezen belül ne csak a nitrit és nitrát mennyiségét mutassák ki, hanem egy teljes vízanalitikát is kérjünk (arzén, vas, mangán, nitrit, nitrát, szulfát, klorid, KOI, ammónium, PH, összes keménység, vezetőképesség, nátrium, baktériumok).

A nitrátmentesítő készülékek méretezése során a nitrát és nitrit mennyiségén felül fontos szerepet játszik a szulfát és klorid mennyisége is, így ezeket is figyelembe kell venni. A nitrátmentesítő készülékek méretezését javasolt szakemberre bízni, mivel eltávolításuk csak így biztonságos.

Nitrit és nitrátmentesítő készülék működési elve:

A készülékben lévő gyanta megköti a nitrit és nitrát ionokat és nátrium ionokra cseréli. A gyantát felgyülemlett nitritet és nitrátot egy előre beprogramozott idő után a készülék lemosatja a gyanta felszínéről. Az automata vezérlőfejnek köszönhetőn működése közben, csak a só utánpótlásról kell gondoskodni, a gyanta tisztítását teljesen automatikusan végzi.

Az alábbi táblázat néhány nitrit és nitrátmentesítő berendezés árát és várható telepítési költségét tartalmazza.

Berendezés típusa Elhasznált vízmennyiség  Helyigény Bruttó ár *Beszerelés költsége
EconomySoft 1054 10 m3/hó 370*640*1300 mm 300 900 Ft 50 000 Ft
EconomySoft 1054 20m3/hó 550*890*1610 mm 420 900 Ft 50 000 Ft

*A beszerelés költsége pontos megállapítása csak egy személyes helyszíni szemlével határozható meg. A feltüntetett árak csak tájékoztató jellegűek, azonban segítségükkel tervezhetőek a kivitelezés költségei. Az ár tartalmazza a munkadíjat és az anyagköltséget, nem tartalmazza a kiszállási díjat és a só tabletta árát.

A fent bemutatott technológia természetesen nem minden esetben használható! Az adott problémára a legjobb vízkezelési eljárást, mindig személyre szabottan Önnek készítjük el, figyelembe véve az Ön kútvizének paramétereit! A berendezés méretezése nagyban függ a nitrát, nitrit és szulfát tartalomtól!

Az nitrit és nitrátmentesítő berendezés beszerelésének feltételei:

  • a rendszer csak száraz, fagymentes helyre telepíthető (vízaknába csak akkor, ha mérete és kialakítása megengedi (kb 2,3 méter mély és 2m2 alapterületű)
  • olyan helyet kell találni, ahol a fővezetékre lehet csatlakozni, hogy az egész házban nitrit és nitrátmentes víz legyen
  • szennyvíz kiállás szükséges, mivel tisztításkor ezen keresztül távozik a felgyülemlett „szennyvíz"
  • elektromos kiállás szükséges (230V-os dugalj megfelelő)

Az nitrit és nitrátmentesítő berendezés karbantartása:

A nitrit és nitrátmentesítő egy teljesen automata berendezés, működése nem igényel felügyeletet, csak a berendezés só tabletta utánpótlásáról kell gondoskodni. A nitrit és nitrátmentesítő használata során két költség merül fel:

  • só tabletta, havi kb 2-3 000 forint
  • nitrit és nitrátmentesítő éves karbantartási munkadíja 15 000 forint

Amennyiben szeretne az Ön kútvízének megfelelő vízkezelő megoldást választani, kérem kérje személyre szabott árajánlatunkat!

referenciákárajánlat kérés