Telefon: +36-70/33-88-071 info@kutviztisztito.hu

Baktérium mentesítés

bakteriummentesites-UVA kútvizekben előforduló baktérium többsége igencsak veszélyes, még akkor is, ha nem akarjuk ivásra használni. Előfordulhat, hogy például fürdéskor kisebb mennyiségű víz a szánkba jut, vagy akár fülünkön, szemünkön keresztül is fertőzéseket okozhatnak. Emiatt a kútvizeket csak akkor szabad a háztartásban felhasználni, ha a víz be van vizsgálva és nincs benne semmilyen baktérium.

Tehát, ha a kútvizét a háztartásban is szeretné használni, első lépésként a kútvizét be kell vizsgáltatni egy akkreditált laborban. Fontos, hogy biológiai és kémiai vizsgálat is készüljön, továbbá egy teljes vízanalitikát kérjünk (arzén, vas, mangán, nitrit, nitrát, szulfát, klorid, KOI, ammónium, PH, összes keménység, vezetőképesség, nátrium, baktériumok). A családja és saját egészsége érdekében a háztartásában csak teljesen baktériummentes vizet szabad használni, így, ha baktérium van a kútvizében, azt mindenképpen kezelni kell.

bakteriummentesites-vegyszeradagoloA háztartási kútvíztisztításnál a leggyakrabban két fő baktériummentesítő készüléket alkalmaznak:

  • UV lámpás csíramentesítés – ebben az esetben egy olyan speciális UV izzó van elhelyezve egy rozsdamentes acél csőben, amely képes az UV sugaraival a veszélyes baktériumokat elpusztítani. Ezt az eljárást leginkább olyan helyen érdemes használni, ahol a víz viszonylag tiszta (keménysége alacsony, vas és mangán mértéke alacsony, homok mennyisége alacsony). Ha a kútvíz szennyezett, akkor a szennyeződések „mögött" meg tudnak bújni a baktériumok, emiatt az UV lámpa hatékonysága jelentősen csökken. Az UV lámpával történő baktériummentesítés egy igen környezettudatos megoldás, beszerelése, karbantartása olcsóbb és könnyebb, mint más megoldásoké.
  • Vegyszeradagolós baktériummentesítés – ennél a módszernél egy jeladós vízóra segítségével vegyszert adagolunk a vízbe, mindig pont akkora mennyiséget, amekkora az adott mennyiségű baktérium ellen védelmet nyújt. Ennél a megoldásnál nincs kompromisszum, minden baktérium elpusztul. Főként olyan helyen használjuk, ahol nagyobb mennyiségű baktérium telepszám és nagyobb mennyiségű baktérium van jelen a vízben, továbbá, ha a víznek magas a vas- és mangántartalma. A vegyszeradagoló helyes beállításához, telepítéséhez és karbantartásához mindenképpen szakember szükséges. A vegyszeradagolásnál fontos gondoskodni a klór eltávolításáról is, így a rendszer fontos része egy nagyteljesítményű aktívszenes klórszűrő is.

A teljesség igénye nélkül a következő táblázatban bemutatunk néhány megoldást, amelyben a készülékek helyigénye mellett, az alkalmazott technikát és annak árát is megismerheti.

Víz jellemzői Berendezés típusa Helyigény Bruttó ár *Beszerelés költsége
baktériumok, alacsony vas, mangán, lágyított víz UV lámpa 65*85*500 mm 82 000 Ft 30 000 Ft
baktériumok, magas vas, mangán vegyszeradagoló, klórmentesítés 400*340*1610mm 361 900 Ft 60 000 Ft

A beszerelés költségének pontos megállapítása csak egy személyes helyszíni szemlével határozható meg. A feltüntetett árak csak tájékoztató jellegűek, azonban segítségükkel tervezhetőek a kivitelezés költségei. Az ár tartalmazza a munkadíjat és az anyagköltséget, nem tartalmazza a kiszállási díjat.

A fent bemutatott technológia természetesen nem minden esetben használható! Az adott problémára a legjobb vízkezelési eljárást, mindig személyre szabottan Önnek készítjük el, figyelembe véve az Ön kútvizének paramétereit!

Az UV lámpa beszerelésének feltételei:

Az UV lámpa beszerelése a fő vezetékre történik, a meglévő vízvezetékbe iktatva. A készülék működéséhez 230V-os dugalj szükséges. Az UV csíramentesítő karbantartás az UV izzó cseréjéből áll, ami házilag is elvégezhető. Az UV izzók ára 20-30 000 Ft körül mozognak. Az UV lámpa megfelelő működésének feltétele a megfelelően lágy víz

Az vegyszeradagoló rendszer beszerelésének feltételei:

  • a rendszer csak száraz, fagymentes helyre telepíthető. Vízaknába csak akkor telepíthető, ha mérete és kialakítása megengedi (kb. 2,3 méter mély és 2m2 alapterületű)
  • olyan helyet kell találni, ahol a fővezetékre lehet csatlakozni, hogy az egész házban baktériummentes víz legyen
  • szennyvíz kiállás szükséges, mivel a berendezés öntisztítást végez így tisztításkor ezen keresztül távozik a felgyülemlett „szennyvíz"
  • elektromos kiállás szükséges (230V-os dugalj megfelelő)

Az vegyszeradagoló rendszer karbantartása:

A vegyszeradagoló rendszer egy teljesen automata berendezés, működése nem igényel felügyeletet, csak a berendezés klór utánpótlását kell biztosítani. A vegyszeradagoló rendszer használata során két költség merül fel:

  • klór utánpótlása évi kb. 10 000 forint (mértéke nagyban függ a baktériumok mennyiségétől)
  • az aktív szénszűrő töltetének cseréje bruttó 45 000 forint
  • a rendszer éves karbantartási munkadíja 30 000 forint

Amennyiben szeretne az Ön kútvízének megfelelő vízkezelő megoldást választani kérem, kérje személyre szabott árajánlatunkat!

referenciákárajánlat kérés